"Ақмола облысы білім басқармасының Бұланды ауданы бойынша білім бөлімі Макинск қаласының  №1 жалпы орта білім беретін  мектебі " коммуналдық мемлекеттік мекемесі

СоцСети

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Мектепте ыстық тамақтануды ұйымдастыру туралы ақпарат .Қыркүйек 2021

Балалардың денсаулығын сақтау және жақсарту мақсатында мектепте ыстық тамақ ұйымдастырылды.
Тамақтану жүйесін ұйымдастырудың басым бағыттары:
- оқушыларды ыстық тамақпен қамтамасыз ету;
- тамақтанудың санитарлық-гигиеналық қауіпсіздігін қамтамасыз ету;
- тамақтану сапасын, калориялылығын және теңгерімділігін бақылау;
Мектепте барлығы 650 оқушы бар. Мектеп асханасында 1 сынып тегін тамақтанады, жеңілдік негізінде оқушылар саны -161 . 1 күнде ыстық тамақ бағасы 1 сынып үшін 513 теңгені , халықтың әлеуметтік осал топтарынан шыққан балалар үшін 513 теңгені құрайды.
Тамақтандыруды ұйымдастыру аудандық білім бөлімі жасаған ас мәзірі негізінде жүзеге асырылады. Мәзірді талдау диетада ет тағамдары , балық тағамдары басым екенін көрсетеді (аптасына 1 рет). Сусындардан оқушылар какао, кисель, бал, кептірілген жемістерден компот алады .
Бүйір тағам ретінде-макарон, қарақұмық, күріш, картоп, қырыққабат. Мәзірге жаңа піскен көкөністер салаттары кіреді .
Тамақтану мектеп директорымен бекітілген тамақтану кестесіне сәйкес жүзеге асырылады.
Білім алушылардың тамақтануын, жеткізілетін өнімдердің сапасын бақылауды жүзеге асыру, ас блогында санитарлық-гигиеналық талаптарды сақтау мақсатында мектепте құрамында 5 адам бар бракераж комиссиясы бекітілді
1. Круглова в. Н. – мектеп медбикесі
2. Кожахметов а. а. – кәсіподақ комитетінің төрағасы
3. Беккер В. И. – Әлеуметтік – мектеп педагогы
4. Дранникова т. д. - бастауыш сынып мұғалімі
5. Дорошенко Е. Н. – ПОП кеңесінің төрағасы
Комиссия мүшелері асхананың санитарлық-гигиеналық жағдайын бақылайды, салауатты өмір салтын насихаттау және дұрыс тамақтану негіздері бойынша ағарту жұмыстарын жүргізеді, асханадағы кезекшілікті бақылайды, дайын өнімнің бракеражын, дайындалған тағамдардың сапасын жүргізеді.
Әлеуметтік педагог күн сайын асханада тамақтанатындарды салыстырады, әр күнге тамақтанатындардың саны бойынша құжаттама жүргізеді.
Тамақтану процесін неғұрлым нақты ұйымдастыруды және толық бақылауды қамтамасыз ету үшін әлеуметтік мұғалім сабаққа қатысу кестесін жүргізеді.
Жарамдылық мерзімі өткен, таңбаланбаған, сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттары жоқ өнімдер ағымдағы кезеңде анықталған жоқ.
Тамақтануды ұйымдастыру мен сапасын бақылау жөніндегі Комиссия мектеп асханасына жоспар бойынша тексеру жүргізді:
- тамақтану залын жиһазбен (үстелдермен, орындықтармен) жабдықтау, олардың санитариялық жай-күйі;
- технологиялық және тоңазытқыш жабдықтарды тексеру;
- асхана және асүй мүкәммалын сақтау, ыдыс-аяқ пен мүкәммалды таңбалау;
- жуу және ыдыс-аяқ ережелерін сақтау;
- тәуліктік сынамалардың болуы және сақталуы;
- есепке алу құжаттамалары журналдарының болуы және жүргізілуі;
- асхана қызметкерлерінің жеке гигиена ережелерін сақтауы;
- асхананы тазалау кестесін орындау.
Тексеру барысында мыналар анықталды:
- асхана және асүй жабдығының жай-күйі, асхана, асүй жабдығы мен Мүкәммалдың саны, санитариялық жай-күйі талаптарға сәйкес келеді ;
- тамақ дайындауға арналған технологиялық жабдық бар;
- өнімдердің келіп түскен күні және оларды сату мерзімдері туралы мәліметтер бар;
- тағамның салмағы көрсетілген мәзір бар; әр күнге арналған мәзір мектеп директорымен куәландырылып, асхана залына ілінеді. Мәзірге ет, сүт өнімдері, балық, шырындар, нан , көкөністер кіреді;
- өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттама бар;
- аспазшылар тәуліктік сынама алуда;
- асхана қызметкерлері және мектеп асханасында болуға құқығы бар адамдар жеке гигиена ережелерін, санитарлық ережелер мен нормативтерді сақтайды; арнайы киім, аяқ киім, қалпақтар, алжапқыштар бар;
- еңбекті қорғау, өрт және электр қауіпсіздігі ережелері сақталады.
- асхана тазаланады.

Жаңартылған күні: 15.10.2021 15:27
Құрылған күні: 15.10.2021 15:27

Текст